Paylaşın!
İçerik Başlıkları 📝

Ayni yardım nedir? Nasıl bordrolaştırılır?

December 6, 2022

0 Dakika

Ayni yardım nedir? Nasıl bordrolaştırılır? Ayni yardım hakkında merak edilen tüm soruların cevaplarını sizler için bir araya getirdik. Ayni yardım ve nakdi yardım arasındaki farkları ve ayni yardımın maaş bordrolarında nasıl düzenlemeniz gerektiği hakkında tüm detayları öğrenmek için yazımızı okumaya devam edin.

ayni yardım nedir? nasıl bordrolaştırılır?

Ayni yardım nedir?

Ayni yardım, doğrudan maddi olarak yapılan değil bir ürün veya hizmet karşılığında verilen yardımlardır. Ayni yardımlar genellikle işverenler tarafından sigortalı çalışanına kişisel ihtiyaçlarını karşılaması amacıyla verilir. Bu yardımlar ülkemizde Ramazan döneminde sıklıkla rastladığımız gıda yardımı olduğu gibi, giyim veya herhangi bir ihtiyacı kapsamında da çalışana verilebilir.

İşverenin, ayni yardımı yasal olarak ödeme zorunluluğu bulunmaz. Ancak burada işverenin dikkat etmesi gereken bir husus; çalışanın iş sözleşmesinde ayni yardım ibaresi geçiyorsa işveren bu yardımları düzenli olarak çalışanına vermek durumundadır.

Ayni yardımda amaç tamamen çalışanının ihtiyacını karşılamaya yöneliktir. Bu nedenle işverenler tarafından yılın belirli zamanlarında yapılan bu yardımların birçok avantajlı yönü vardır. İşverenler tarafından yapılan bu ayni yardımlar, çalışanların moral ve motivasyonu üzerinde olumlu etkiye sahip olup bağlılıklarını ve verimliliklerini de doğrudan olumlu yönde etkileyecektir.

Nakdi yardım ve ayni yardım farkları nedir?

Ayni yardımla en çok karıştırılan diğer kavramlardan biri, nakdi yardım. Ayni yardım, çalışanlara maddi karşılığı olmayan mal ve hizmetlerin yardımı anlamına gelirken; nakdi yardım ise ihtiyacı olan çalışanlara yapılan parasal yardımı ifade eder.

Nakdi yardımlar; kaymakamlık, valilik ve belediye gibi devlet eliyle yürütülür ve sigortalı olmayan, aylık sabit geliri bulunmayan gelir durumu düşük olan kişilere yapılır. Ayni yardımlar ise sigortalı çalışanlara, gelir vergisi kesintisi kapsamında “işverenleri” tarafından yapılır. Resmi makamlarca yürütülen nakdi yardımlar, aylık veya tek seferlik olarak ihtiyaç sahiplerine ödenebilir.

Ayni yardım türleri nedir?

İşverenler tarafından sağlanan ayni yardımlar, günümüzde veriliş amaçlarına ve zamanlarına göre farklılık gösterir. Günümüzde mal veya hizmet olarak yapılan ayni yardımların çeşitleri şunlardır:

  • Erzak/yemek yardımı: İşverenin çalışana verdiği günlük yemek ücreti dışında verilen yardımları ifade eder. Bu yardım genellikle çalışanlara, bayramlar ve yılbaşı zamanlarında yardım kolisi vb. şeklinde de verilebilir.
  • Giyim yardımı: İşverenin çalışana yine kendi belirlediği dönemler içerisinde kıyafet ve ayakkabı gibi giyim ürünlerinin verildiği yardımlardır.
  • Ramazan yardımı: Diğer bir adıyla Ramazan kolisi olarak geçen bu yardım, ülkemizde en çok uygulanan ayni yardımlardan biridir. İşverenler bu yardımları, her yıl Ramazan Bayramı zamanı, çeşitli gıdaların olduğu paketler şeklinde çalışanlara verebilir.

Bazı yardım türleri, kolay olarak nakde çevrilmesi açısından ayni yardım türlerinden ayrılabilir. Bunlardan en çok merak edilen yardım türlerinden biri ise, altın yardımıdır. Altın olarak çalışana verilen yardımlar, kolay olarak para yerine geçebilmesi nedeniyle ayni yardım değil; nakdi yardım olarak değerlendirilmektedir.

Yakacak yardımlar ayni yardım kapsamına girer mi? Okumak için tıklayın.

Ayni yardım nasıl bordrolaştırılır?

Ayni yardımlar, işverenler için birçok vergi avantajları barındırır. Gelir Vergisi Kanununun 61. maddesinde; “Ücret, işverene tabi ve belirli iş yerine bağlı olarak çalışana hizmet karşılığı verilen para ile temsil edilebilen menfaatlerdir” olarak belirtilmiştir. Bu nedenle ayni yardımlar, Gelir Vergisi tarafından ücret olarak tanımlanmış olup belirlenen kurallar dahilinde bordrolaştırılmaktadır.

Belirlenen ayni yardımlar, verildikleri dönem içerisinde çalışanların maaş bordrolarına işlenerek, vergi indirimden yararlanabilir. Ayni yardım bordrolaştırılırken, yardımın maddi tutarı, çalışana verilen net ücret olarak kabul edilir ve bu net tutar ücret stopaj oranıyla brütleştirilerek kazançtan indirilebilmektedir.

Ayni yardımlar bordrolaştırılırken Gelir Vergisi’nden muaf olan ayni yardımlara dikkat edilmelidir. Bunlar;

  • İş yeri sınırları içerisinde (yemekhane vb.) verilen yemek,
  • Her ay çalışanlara takdim edilen yemek kartı
  • 100 metrekareye kadar olan lojman kirası, elektrik/su gibi ev giderleri
  • Çalışanların ulaşım sağlamaları için verilen servis
  • Brüt ücretin yüzde 15’ini aşmayan sağlık sigortası ve BES katkı payları
  • Son olarak, çalışanın sadece mesai saatleri içerisinde giymek zorunda olduğu kıyafetler.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse varius enim in eros elementum tristique. Duis cursus, mi quis viverra ornare, eros dolor interdum nulla, ut commodo diam libero vitae erat. Aenean faucibus nibh et justo cursus id rutrum lorem imperdiet. Nunc ut sem vitae risus tristique posuere.

👋
Hemen ücretsiz kullanmaya
başlayın, işinizi kolaylaştırın

Hiçbir kurulum ve kredi kartı gerektirmeden, personel yönetim yazılımını hemen 15 gün boyunca ücretsiz deneyin.

ÜCRETSİZ DENEYİN
Hemen ücretsiz kullanmaya
başlayın, işinizi kolaylaştırın

Hiçbir kurulum ve kredi kartı gerektirmeden, personel yönetim yazılımını hemen 15 gün boyunca ücretsiz deneyin.

ÜCRETSİZ DENEYİN

Start using it now for free, make it easier

Try the personnel management software now for free for 15 days, with no setup and no credit card required.
TRY IT FOR FREE
//