Paylaşın!
İçerik Başlıkları 📝

2024 yıllık ücretli izin koşulları

December 19, 2023

0 Dakika

2024 yılı için yıllık ücretli izin süreleri belirlendi. Çalışanlar, işverenler ve İK profesyonelleri tarafından her yıl düzenli olarak kontrol edilen yıllık izinle ilgili güncel bilgilere beraber bakalım.

2024 asgari ücret net ve brüt

2024 asgari ücret brüt ve net Tutar
2024 asgari ücret brüt 20.002,35TL
SGK primi %14 2.800,33TL
İşsizlik sigorta primi %1 200,02TL
Kesintiler toplamı 3.000,35TL
2024 asgari ücret net 17.002,00TL

Yıllık ücretli izin 2024

Yıllık ücretli izin, aynı iş yerinde en az bir yıl boyunca çalışan personele verilen bir izin türüdür (ilk işe başlama tarihinden itibaren, deneme süresini kapsayacak şekilde). 

💡 Yıllık ücretli izinden vazgeçilemez.  1 yıl ile 5 yıl arasında çalışan personele 14 gün, 5 yıldan fazla 15 yıldan az çalışan personele 20 gün, 15 yıl ve daha fazla çalışan personele 26 günden az izin verilemez.

💡 İşveren, iş yerinde çalışan işçilerin yıllık ücretli izinlerini gösteren bir izin kayıt belgesi tutmakla yükümlüdür.

💡 İş Kanunu’na göre, 18 yaşından küçük ve 50 yaşından büyük olan çalışanlar özel olarak korunur. Bu çalışanlara verilecek yıllık izin süresi 20 günden az olamaz. Düzenleme asgari sınırı belirlediği için, iş yerindeki kıdemi 15 yılın üzerinde olan 50 yaşın üzerindeki çalışanların yıllık ücretli izin süresi 26 gün olarak belirlenmiştir. 

Yıllık ücretli izin süreleri 2024

4857 Sayılı Kanun'un 55. maddesine göre 2024 yılı için en az bir yıl çalışmış çalışanlar için:

  • Bir yıldan 5 yıla kadar - 14 gün
  • 5 yıldan fazla 15 yıldan az olanlara - 20 gün
  • 15 yıl ve daha fazla olanlara - 26 günden az izin verilemez

💡 Bu süreler yıllık izin ve deneme süresi dahil olacak şekilde işe başlama tarihinden itibaren 1 yıl çalışanlar için geçerlidir.

2024 yıllık izin hükümlerine aykırı davranmanın idari para cezası

İşverenlere, yıllık ücretli izinlere ilişkin olarak kesilecek idari para cezası tutarı her yıl İş Kanunu'na göre belirlenir. Yıllık ücretli izinleri yasaya aykırı olarak bölme, yıllık izin ücretlerini yasaya aykırı bir şekilde eksik ödeme, iş sözleşmesinin sona ermesi sonucu kullanılmayan izinlerin ücretini ödeme ve izin yönetmeliğine aykırı davranma durumunda işverenlere idari para cezası kesilir.

2024 yılında 4857 sayılı Kanuna göre, yıllık izinlere aykırı davranılması durumunda işverenlere verilecek idari para cezaları:

Kanun maddesi Ceza maddesi İlgili bölüm Uygulanacak ceza miktarı
19 59 Sözleşmesi fesh edilen işçiye yıllık izin ücreti ödememek 1.960
20 60 Yıllık izin yönetmeliğinin esas usullerine aykırı olarak izni kullandırmamak veya eksik kullandırmak 1.960
28 74 Doğum öncesi - sonrası sürelerde kadın işçiyi çalıştırmak veya ücretsiz izin vermemek 10.822
31 92/2 Çağrıldıkları zaman gelmemek, ifade ve bilgi vermemek, gerekli olan belge ve delilleri getirip göstermemek, İş Müfettişlerinin 92/1.fıkrada yazılı görevlerini yapmak için kendilerine her çeşit kolaylığı göstermemek ve bu yoldaki emir ve isteklerini geciktirmeksizin yerine getirmemek. 98.373

Yıllık ücretli izin nedir?

Yıllık ücretli izin, ilk işe başlanan günden itibaren en az 1 sene boyunca çalışan işçiye verilen izin türüdür. 4857 sayılı İş Kanunu'nun 53. maddesi yıllık ücretli izin için;

Deneme süresi dahil olmak üzere, en az 1 yıl çalışmış işçinin yıllık ücretli izin hakkını kazanacağını belirtir. İşveren 14, 20 ve 26 gün olmak üzere hak edilen izni vermekle yükümlüdür. 4857 sayılı İş Kanununun 54. maddesinde ise yıllık ücretli izine hak kazanmak için gerekli sürenin hesabında işçilerin, aynı işverenin bir veya çeşitli iş yerlerinde çalıştıkları sürelerin birleştirilmesi mümkündür.

Yıllık ücretli izin ücret olarak verilebilir mi?

Yıllık ücretli izin, temel olarak kullanılması gereken bir haktır. Ancak bazı durumlarda kullanılmayan izinler birikebilir; biriken izinlerin ücreti de işveren tarafından işçiye ödenir. İş Kanunu'nun 59. maddesine göre, iş sözleşmesinin herhangi bir nedenle sona ermesi durumunda kullanılmayan yıllık ücretli izin süresine ait ücretin ödenmesi zorunludur. Bu şekilde, iş sözleşmesinin sona erdiği tarihteki son brüt ücret üzerinden kullanılmayan izinler, çalışana ödenir.

Bordro danışmanlığı ile yasal cezalarla karşılaşmayın

Yoğun bir iş gücü gerektiren bordro süreçleri, şirketiniz için ciddi harcama kalemlerini ve yasal sorumlulukları beraberinde getirir. Çoğu zaman ek departmanlar veya yeni çalışan alımları gerektiren bu süreçler harcamalarınızın artmasına ve zaman kaybına neden olur. Kolay İK, Bordro Danışmanlığı hizmeti ile birlikte şirketinizin bu zorluklarla başa çıkmasında güvenilir bir çözüm sunar. Alanında uzman ekibimiz, şirketinizin bordro ile ilgili tüm süreçlerini eksiksiz ve hatasız bir şekilde yönetir. Ayrıca, sürecin yasal sorumluluklarını üstlenerek cezai yaptırımlarla karşılaşmamanızı sağlar.

Beyanname, BES, SGK, emeklilik, teşvik, mevzuat gibi tüm süreçleriniz için danışmanlık hizmetlerimizden yararlanın, tarafımızdan hazırlanmış bordrolarınız ile iş yükünü ve hata payını azaltın. Hemen randevu talep edin.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse varius enim in eros elementum tristique. Duis cursus, mi quis viverra ornare, eros dolor interdum nulla, ut commodo diam libero vitae erat. Aenean faucibus nibh et justo cursus id rutrum lorem imperdiet. Nunc ut sem vitae risus tristique posuere.

👋
Hemen ücretsiz kullanmaya
başlayın, işinizi kolaylaştırın

Hiçbir kurulum ve kredi kartı gerektirmeden, personel yönetim yazılımını hemen 15 gün boyunca ücretsiz deneyin.

ÜCRETSİZ DENEYİN
Hemen ücretsiz kullanmaya
başlayın, işinizi kolaylaştırın

Hiçbir kurulum ve kredi kartı gerektirmeden, personel yönetim yazılımını hemen 15 gün boyunca ücretsiz deneyin.

ÜCRETSİZ DENEYİN

Start using it now for free, make it easier

Try the personnel management software now for free for 15 days, with no setup and no credit card required.
TRY IT FOR FREE
//