Paylaşın!
İçindekiler 📝

Yemek kartı zorunluluğu kaldırılıyor

September 26, 2022

0 Dakika
Banu Akgül

Cumhurbaşkanı Erdoğan geçtiğimiz günlerde yemek kartı zorunluluğunun kaldırılacağına dair bazı açıklamalarda bulundu. Konuşmasının devamında çalışanlara elektrik ve doğal gaz ödemelerinde birtakım iyileştirmeler yapılacağını da ekledi. Öyleyse, gelecek yeni düzenlemeler çalışanları ve işverenleri nasıl etkileyecek? Detaylar yazımızda.

Yemek kartı zorunluluğu kaldırılıyor - 2022

Yemek kartı zorunluluğunun kalkması ne ifade ediyor? 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, yemek kartı zorunluluğunun kaldırılacağını ve nakit yemek bedeli tutarlarının vergi istisnası kapsamına alınacağını açıkladı. Yemek bedeli vergi istisnasının 34 liradan 51 liraya çıkarılmasının ardından, çalışanlara nakden ödenen yemek bedeli tutarları da vergi istisnası kapsamına girecek.

Neler olacak?

Yemek kartı uygulaması, vergi avantajı sağlaması nedeniyle tercih ediliyordu. Ancak seçilen bu yöntem, komisyon uygulaması yaratması nedeniyle son zamanlarda fikir ayrılıkları yaratmıştı. Yapılan açıklama sonrası, şirketler yemek ücretlerini yine restoran kartlarıyla ödemeye devam ettirecek. Komisyon uygulamasından rahatsız olan şirketler ise, bu ücreti çalışanın maaşına ilave ederek ödeyebilecek. Böylelikle yemek kartlarına giden komisyon masrafı ortadan kalkacak; işverenlerin maliyetleri azalırken çalışanlar fazla zamlarla karşılaşmayacak.

Yemek kartı uygulamasını kullanmak istemeyen şirketler ne yapacak?

Yemek kartı zorunluluğunun kalkmasıyla aracı yemek kartı uygulamalarını kullanmak istemeyenler ise yemek ücretlerini çalışan maaşlarına ilave edecek. Maaşa ilave edilen yemek ücretlerine ise vergi istisnası uygulanacak. Böylelikle şirketler, çalışanlarına verecekleri nakit yemek ücretlerini rahatlıkla arttırabilecek. 

Elektrik ve doğal gaz ödemelerinde değişiklik yaşanacak mı?

Erdoğan yemek ücretlerinde yapılan düzenlemelerinden bahsettikten sonra elektrik ve doğal gaz ödemeleriyle ilgili de açıklamalarda bulundu. Açıklamaya göre, işverenlerin çalışanlara elektrik, doğalgaz ve ısınma desteklerinin 1.000 liralık payı gelir vergisinden ve sigorta prim kesintisinden muaf tutulacak.

Kaynakça:

https://www.aa.com.tr/tr/gundem/cumhurbaskani-erdogandan-isverenlere-ve-calisanlara-destek-mujdesi/2694238

👋
Hemen ücretsiz kullanmaya
başlayın, işinizi kolaylaştırın

Hiçbir kurulum ve kredi kartı gerektirmeden, personel yönetim yazılımını hemen 15 gün boyunca ücretsiz deneyin.

ÜCRETSİZ DENEYİN
Hemen ücretsiz kullanmaya
başlayın, işinizi kolaylaştırın

Hiçbir kurulum ve kredi kartı gerektirmeden, personel yönetim yazılımını hemen 15 gün boyunca ücretsiz deneyin.

ÜCRETSİZ DENEYİN

Start using it now for free, make it easier

Try the personnel management software now for free for 15 days, with no setup and no credit card required.
TRY IT FOR FREE