Paylaşın!
İçindekiler 📝

Perakende sektöründe eğitim ve gelişimin önemi

April 2, 2022

0 Dakika
Banu Akgül

Perakende sektörü, dinamik bir yapıya sahip olarak sürekli bir değişimle karşı karşıyadır. Çoğu çalışan masa başında değildir ve gün içerisinde kendine ayıracak fazla zamanları bile yoktur. Bu nedenle perakende sektöründe çalışan eğitimi ve gelişimi, kendine özgü birçok zorlukları barındırır.

Perakende sektöründe uygulayacağınız doğru eğitim ve geliştirme ile çalışanların elde tutulmasını iyileştirecek, bağlılıklarını yükseltecek ve satışlar artarken de  başarılı bir marka oluşturmaya katkı sağlayacaksınız. Peki perakende sektöründeki bu koşuşturma içerisinde bunu başarılı olarak nasıl yapabilirsiniz?

İster e-ticaret yapan mağazaların müşteri hizmetleri çalışanlarından ister büyük mağazaların satış elemanlarından bahsediyor olalım. Perakende sektöründe İK uzmanının hedefi aynıdır, tüm çalışanların eğitim ve gelişimi. Durum böyleyken de çalışanların eğitimi ve gelişimi için modern bir yöntem kullanmak İK’cıların kahramanı olabilir; yani tüm süreçlerini dijitalleştirmek.


Perakende sektöründe İK süreçlerinizi dijitalleştirmenin önemi ve ipuçlarını okumak için yazımıza tıklayın.

Hızlı ve başarılı bir başlangıç yapın

Yeni işe alınan çalışanın hızlı bir oryantasyon süreci yaşaması, herhangi bir perakende şirketi için hayati önem taşımaktadır. Özellikle pandemi sonrası mağazaların açılmasıyla birlikte hızlı bir istihdam dönemine giren şirketler, bu süreçleri başarılı bir şekilde yürütme çabaları içerisindedir. Kampanya dönemleri ve özel gibi günlerde yoğun bir işe alım süreci yaşandığından çalışanların şirket kültürü, vizyonu ve ürünleri öğrenmesi açısından oryantasyon sürecinde hızlı ve başarılı bir eğitim programı oluşturulmalıdır.

Yüksek satışlar için eğitim şart

Çalışanlar, şirketin bir temsili, aynasıdır. Bu nedenle müşterileri çekmek ve onların bağlılıklarını sağlamak için mükemmel hizmeti sunmak son derece önem taşır. Perakende sektörü çalışanı, kurumsal kimliğin bir parçası olarak, müşterilerini memnun etmek ve en iyi satışları yakalamak için şirketin sunduğu eğitimlerle donanır.

Başarılı çalışan, sattığı ürün konusunda ne kadar bilgi sahibi olursa müşterinin güvenini kazanır ve aynı oranda satışlarını arttırır. Olağanüstü müşteri deneyimi için işe alınan çalışanın hızlı ve başarılı bir adaptasyon eğitimleri sonrasında ürün ve satış hakkında eğitimleri alması gerekir.

Performansları değerlendirin

Şirketin genel performansı, büyük ölçüde çalışanın performansına bağlıdır. Bu nedenle zincirin bir halkası olarak, bir çalışanın performansını artırmak için uygulanan eğitimler, hem organizasyonlar hem de şirketlerin olumlu yöndeki gelişimi için gereklidir. Şirketin politikalarına uygun olarak yapılan performans değerlendirme, çalışanların sadece performanslarını ölçümlemekle kalmaz, onların gelişimi için uygulanacak doğru eğitimlerin de belirlenmesine katkı sağlar.

Sürekli performansı ölçülen ve geri bildirimlerle desteklenen değerlendirme süreci, beraberinde etkin bir eğitim planlama aksiyonlarının alınmasında yardımcı olur. Perakende sektörünün karmaşık yapısında sürekli bir performans değerlendirme yapmak, İK’cıların karşılaştığı bir zorluklardan en önemlileridir. Bu nedenle, doğru stratejik hamlelerle ve hızlı sürece kolay adapte olabilecek bir yazılım programı kullanmak, performans değerlendirme süreçlerinizi kolaylaştıracaktır.

En uygun modeli seçin

Perakende sektörünün onboarding süreçlerinde, ürün ve satış eğitimlerinde, performans değerlendirmede eğitim ve gelişimin önemine değindik. En doğru modeli seçmek, eğitim ve gelişim programlarının yararlı olması konusunda en büyük ipucunu verir. Şirket hedeflerine ulaşma konusunda hem işveren hem de çalışan odaklı eğitimi bir araya getiren, modern öğrenme yaklaşımlarını benimsemek fayda sağlayacaktır. Modern öğrenme sistemlerini kullanarak çalışanların ihtiyacı olduğu eğitimleri önermelerine olanak sağlanarak onların ilgisini çekecek eğitimlerin de takip etme özgürlüğü sağlanabilir.

Modern öğrenme modelini benimseyen perakendeciler, çalışanların kişisel ilgi alanları, kariyer hedefleri ve talepleri doğrultusunda eğitimler vererek, mevcut becerilerin iş talepleriyle uyumlu olması sağlanılabilir. İK’cılar; e-öğrenme, oyunlaştırma, sanal gerçeklik uygulamaları ve ilgi çekici eğitim videoları gibi seçecekleri eğitim modelleriyle tüm gelişim süreçlerini dijitalleştirerek, şirketin gelişim programlarını başarılı bir şekilde yürütür.

Kolay İK ile perakende sektöründe dijitalleşmenin deneyimini yaşayın

Perakende sektörünün hızlı ve dinamik dünyasına Kolay İK ile entegre olun, dijitalleşmenin deneyimini yaşayın. Kolay İK ile tüm onboarding süreçlerinizi etkin bir şekilde gerçekleştirin, personel yönetimiyle zamandan tasarruf edin. Hiçbir kurulum işlemi gerektirmeden Kolay İK’yı ücretsiz denemek için tıklayın.

Kaynakça:

https://www.chieflearningofficer.com/2008/02/01/learning-and-development-for-the-retail-industry/

https://www.cram.com/essay/Importance-Of-Training-And-Development-In-The/P34VRT9U6E4X#google_vignette

👋
Hemen ücretsiz kullanmaya
başlayın, işinizi kolaylaştırın

Hiçbir kurulum ve kredi kartı gerektirmeden, personel yönetim yazılımını hemen 15 gün boyunca ücretsiz deneyin.

ÜCRETSİZ DENEYİN
Hemen ücretsiz kullanmaya
başlayın, işinizi kolaylaştırın

Hiçbir kurulum ve kredi kartı gerektirmeden, personel yönetim yazılımını hemen 15 gün boyunca ücretsiz deneyin.

ÜCRETSİZ DENEYİN

Start using it now for free, make it easier

Try the personnel management software now for free for 15 days, with no setup and no credit card required.
TRY IT FOR FREE