Paylaşın!
İçindekiler 📝

En mutlu şirketlerden 7 çalışan bağlılığı önerisi

January 6, 2023

0 Dakika
Banu Akgül

Büyük istifa, sessiz istifa ve çok daha fazlası. 2022, geçmişin yükleriyle çalışanların üzerine yoğun bir tükenmişlik duygusu getirdi. Bununla mücadele etme konusunda başta İK liderleri olmak üzere işverenlere büyük sorumluluklar yüklendi. Mücadele ortamında çalışan bağlılığını dinamik tutmak ve sürekli gelişen bir kültürü oluşturmak elbette kolay bir iş olmadı. 

En mutlu şirketlerden 7 çalışan bağlılığı önerisi

Gelecek, artık şu anda. Geçmiş yıllardan aldığımız derslerle şirketler, artık neyin işe yaradığına iyice odaklanmalı. Bu yazımızda 2022’de mutlu şirketler listesine giren şirketlerin çalışan bağlılığı çalışmalarını ve önerilerini sizler için bir araya getirdik. Ama ondan önce 2023 yılında bize ışık tutacak dikkat çeken birkaç istatistikten bahsedelim.

2022’nin son günlerinde Nectar tarafından yapılan bir ankete göre;

  • Çalışanların yüzde 83,6'sı takdir edilmenin başarılı olma motivasyonlarını etkilediğini hissediyor.
  • Çalışanların yüzde 77,9'u düzenli takdir edilmesi sonucu daha verimli olabileceğini vurguluyor.
  • Çalışanların yüzde 81,9'u katkıları sonucu gelecek takdirin bağlılıklarını artırdığını düşünüyor.

Anket sonuçlarına göre, geri bildirim yoluyla çalışanlara verilen takdirin motivasyon, üretkenlik ve bağlılık üzerinde net bir etkisi olduğunu görüyoruz. Peki en mutlu şirketler, çalışan bağlılığı konusunda ne gibi çalışmalarda bulunuyor?

En mutlu şirketlerden çalışan bağlılığı önerileri 

TinyPulse şirketi, her yıl  ile bağlılık ve takdir kültürü oluşturan şirketlere yılın en mutlu şirketleri ödüllerini veriyor. Bu yılın kazananlarının çalışan bağlılığı hakkındaki önerileri ise şöyle:

  • Düzenli olarak çalışanların nabzını kontrol edin. Sorulara zamanında ve net bir şekilde yanıt verin. 

"Pandeminin en yoğun olduğu dönemde, düzenli aralıklarla herkesin katılımını sağladığımız Zoom toplantılarına başladık. Sürekliliği olan nabız kontrolü için çalışan memnuniyeti anketleri düzenledik ve geri bildirim kültürü inşa etmeye başladık. Anket sonuçlarını mutlaka bir sonraki görüşmelerde paylaştık ve bu anketlerin finanstan pazarlama stratejilerine kadar hangi konuları ele alacağımıza dair rehberlik etmesine izin verdik.” 

Lindsay Fleener, Kültür Müdürü - Burnham Nationwide Inc.

  • Dinleyin! Beklenti ve ya ön yargı olmadan açıkça dinleyin.

"Her zaman öncelikli olarak çalışanları dinleyin. Ekibinizi neyin motive ettiğini bulmaya çalışın ve bunun sürdürülebilir olmayacağının farkına varın. Soru sormak ve ardından hemen harekete geçmek, hayati bir önem taşıyor. Dinleyin, ardından cevapları not edin. Birinin fikrinizi sorması, yanıtınızı görmezden gelmesinden daha kötü olamaz.”

Kimberly Doig, Muhasebe Müdürü - Splice Software

  • "Önce insan" köklerinize geri dönün.

"Bu yıl aşmak zorunda kaldığımız en büyük zorluk, çalışanların değişen beklentilerine uyum sağlamak oldu. Dünya şu an, pandemi döneminden çok daha farklı. Bu nedenle çalışanların en iyi performansı göstermeleri için onlara en iyiyi sağlama konusunda durmadan çalıştık, çalışıyoruz. Tüm çalışmalarımızın temeline önce insanı koyuyoruz. Yeni çalışma ortamında ihtiyaç duydukları her şeyi sağlamaya yönelik İK politikalarımızı geliştiriyoruz. Özgürlüğü kazanmak kavramına odaklandık; mutlu ve tatmin olmuş çalışanlarla başarılı bir iş gücü yaratmak için çabalıyoruz. Bunun için de en çok geri bildirim yöntemini kullanıyoruz.”

Kimberly Doig, Muhasebe Müdürü - Splice Software

  • Pes etme! İşe yarayan bir şey bulun ve sonraki girişimlerinize rehberlik etmesi geri bildirimleri kullanın.

"Uzak bir şirkette gelişen bir kültür geliştirmek zor olsa da göz ardı edilmemelidir. Kültürel girişimlerin bazen başlangıçta düşündüğünüz gibi başarılı olamayabileceğini bilmek önemli; ancak bu durumlarda pes etmeyin. Başarılı olana kadar denemeye devam edin. İşe yarayan bir şey bulun ve ardından ekibinizin bunu neden sevdiğini anlamak için ekibi gözlemleyin veya anket yapın. Bu bilgiyi, tüm stratejilerinize rehberlik etmesi için kullanın. Her şirket, ekip ve departman dinamikleri başkadır ve farklı bir kültüre sahiptir. Bazıları için işe yarayan şeyler, diğerleri için işe yaramayabilir." 

Cody Jensen, CEO - Searchbloom 

  • Kişisel gelişim için geri bildirimin faydalarından yararlanın.

“Ekibimize sık sık takdir etmenin faydalarını hatırlattık. Ayrıca sadece iş performansı değil, kişisel gelişimleri için de geri bildirimin faydalarına odaklandık. Ekip olarak gelişmek istiyorsak önce kendimizi geliştirmeliyiz. Bu da sadece bireysel olarak geri bildirimlerle desteklenecek bir yoldu. Artık şirket içerisinde bir geri bildirim teşviği vermemize gerek kalmadı. Aylık ekip toplantılarımız birbirimizi desteklemek için yeterli düzeyde yararlı oluyor.”

Scott Colenutt - SiteVisibility

  • Aktif ve şiddet içermeyen bir geri bildirim kültürü oluşturun.

"Aktif ve şiddet içermeyen bir geri bildirim kültürü oluşturmak oldukça önemli. Bunun için şiddet içermeyen iletişim modeli oluşturmak istedik. Böylelikle çalışanlarımıza Marshall B. Rosenberg'in metodunu temel aldığımız iletişim eğitimleri verdik. Bu modelle birlikte şirket içerisinde insan ilişkilerini güçlendirmeye ve birbirlerinin refahı üzerinde katkıda bulunmaları için çalıştık.”

Denoshan Rajasingam - CM Informatik

  • Herkesi bağlantıda tutun.

"Hibrit çalışan bir şirket olduğumuz için en zorlandığımız şey, çalışanları iletişim halinde tutmak ve yüz yüze daha fazla zaman geçirmekti. Ancak bunun yollarını aramak fazla zamanımızı almadı; ayda bir öğle yemekleri, spor aktiviteleri ve farklı konseptlerle şirket gezileri düzenliyoruz. Tüm çalışanlarımızın katılım gösterdiğini ve keyif aldığını görmek bizi çok mutlu ediyor. Biz bir telekomünikasyon şirketiyiz; herkesi bağlantıda tutmak bizim en büyük sorumluluğumuz.”

Scott Baxley, COO - TeleVoIPs

Kolay İK'nın Great Place to Work - En iyi işveren ödülü kazandığını biliyor muydunuz? ✨

👋
Hemen ücretsiz kullanmaya
başlayın, işinizi kolaylaştırın

Hiçbir kurulum ve kredi kartı gerektirmeden, personel yönetim yazılımını hemen 15 gün boyunca ücretsiz deneyin.

ÜCRETSİZ DENEYİN
Hemen ücretsiz kullanmaya
başlayın, işinizi kolaylaştırın

Hiçbir kurulum ve kredi kartı gerektirmeden, personel yönetim yazılımını hemen 15 gün boyunca ücretsiz deneyin.

ÜCRETSİZ DENEYİN

Start using it now for free, make it easier

Try the personnel management software now for free for 15 days, with no setup and no credit card required.
TRY IT FOR FREE