Paylaşın!
İçindekiler 📝

Yıllık izin mutabakatı nasıl yapılır?

December 25, 2019

0 Dakika
Banu Akgül
Yıllık izin mutabakatı nasıl yapılır?

Sene sonunun gelmesiyle her çalışan için yoğun bir dönem başladı. Aralık ayıyla birlikte şirketlerde raporlama, çalışanların performans değerlendirilmesi, prim ve zam oranlarının belirlenmesi gibi birçok süreç tamamlanıyor. İnsan kaynakları bölümü tarafından sene sonu yürütülmesi gereken süreçlerden bir tanesi de yıllık izin mutabakatı.

Bu mutabakat sayesinde çalışan ve şirket arasında kullanılan izin günü, izin tipi gibi konular istişare ediliyor. Böylece her iki taraf için gelecekte gerçekleşebilecek anlaşmazlıklarda kontrol edebilecekleri ve yasal geçerliliği olan bir belge oluşturulmuş oluyor.

Yıllık izin nedir?

Bir çalışan işe başladıktan sonra, deneme süresi de dahil olmak üzere, en az bir yıl çalıştıysa yıllık ücretli izin hakkı kazanır. Yıllık izinlere ait düzenlemeler genelde 4857 Sayılı İş Kanunu ve 25391 Sayılı Yıllık Ücretli İzin Yönetmeliği’nde yer alıyor.

Yıllık ücretli izin süreleri kaç gün?

Yıllık izin süreleri çalışanların hizmet süreleri göz önüne alınarak değişkenlik gösteriyor.

Hizmet süresi;

  • Bir yıldan beş yıla kadar (beş yıl dahil) olanlar için 14 günden, beş yıldan fazla on beş yıldan az olanlar için 20 günden, on beş yıl ve daha fazla olanlar için ise 26 günden, az olamaz.
  • Bu düzenlemeye ait tek istisna ise 18 yaşından küçükler ve 50 yaşından büyükler için oluşturulmuş. Çalışma süreleri ne olursa olsun, söz konusu yaş gruplarında yer alan çalışanlar için izin süreleri 20 günden az olamaz.

Yıllık izin süreleri çalışan ve iş veren arasındaki yapılan sözleşmelerle daha uzun sürelere çıkartılabilir. Ancak tersi şekilde daha aşağısı yapılamaz.

Yıllık ücretli izin hakkı ne zaman elde edilir?

Bir çalışan yıllık ücretli iznini, deneme süresi de dahil olmak üzere, bir (1) tam yılını doldurduktan sonra hak eder.

Yıllık ücretli izinlere ilişkin işverenin yükümlülükleri nelerdir?

İş Kanununda bahsi geçen çoğu düzenleme gibi yıllık izin kaydının düzenlenmesi, takip edilmesi ve ihtilaflı durumlarda ispatı tamamıyla işverenin yükümlülüğündedir.

Başka bir deyişle işverenler için yıllık izin kayıt belgesini tutmak zorunlu hale getirilmiştir. Bu belgede yer alacak bilgiler 25391 Sayılı Yıllık Ücretli İzin Yönetmeliği’ne ekli Yıllık Ücretli İzin Kaydı belgesinde yer alıyor.

Yıllık izin mutabakatı nedir?

Yıllık izin mutabakatı, asgari olarak yıllık ücretli izin kaydı belgesinde yer alan bilgileri kapsayan ve çalışan ile işveren arasında o yıl kullanılan izin günleri üzerinde hemfikir olduklarını gösteren belge türüdür. Çalışanın da imzasıyla birlikte yasallaşan bu belge ilerleyen dönemlerde taraflar arasında ortaya çıkabilecek anlaşmazlıklarda delil niteliği taşır.

Yıllık izin mutabakatı ne zaman yapılır?

Şirketler bu mutabakatı yıl sonlarında yapmayı tercih eder.

Ancak iş verenler açısından yılın herhangi bir döneminde ihtilaflı bir durum oluştuğu zaman bu konuda ispat yükümlülüğü olduğunu hatırlatalım.

Dolayısıyla izinleri düzenli olarak kayıt altında tutmanın önemini bir kez daha vurgulamayı doğru buluyoruz.

Yıllık izin mutabakatının şekil şartları nelerdir?

Yıllık izin mutabakatının şekil şartları Kanun ve Yönetmeliklerle açıklanmamış olsa da içerisinde asgari olarak aşağıdaki bilgilerin yer alması faydalı olacaktır;

  • Çalışanın Adı, Soyadı
  • TC veya Sicil Numarası
  • İşe başlama tarihi
  • Departmanı
  • Önceden devreden izinleri
  • İlgili yıl hak ettiği izinler
  • İlgili yıl kullandığı izinler
  • İlgili yıl kullandığı izinlerin başlangıç tarihi, bitiş tarihi, izin türü ve toplam gün sayısı bilgilerinin bulunduğu özet tablo
  • Doküman tarihi
  • Çalışan beyanı
  • Çalışan imzası

Kolay İK ile yıllık izin mutabakatı nasıl yapılır?

Kolay İK’nın en sevilen özelliklerinden biri de izin talepleri ve onaylarının mobil veya masaüstü uygulama üzerinden yapılabilmesidir. Yıllık izin mutabakatı dokümanını oluşturmak için yalnızca bir tuşa basmanız yeterli oluyor.

Kolay İK ile izinleri yönetmek artık çok kolay!

Hemen şimdi Kolay İK’yı 15 gün ücretsiz deneyin, personel yönetimi süreçlerinizi dijitalleştirin.

👋
Hemen ücretsiz kullanmaya
başlayın, işinizi kolaylaştırın

Hiçbir kurulum ve kredi kartı gerektirmeden, personel yönetim yazılımını hemen 15 gün boyunca ücretsiz deneyin.

ÜCRETSİZ DENEYİN
Hemen ücretsiz kullanmaya
başlayın, işinizi kolaylaştırın

Hiçbir kurulum ve kredi kartı gerektirmeden, personel yönetim yazılımını hemen 15 gün boyunca ücretsiz deneyin.

ÜCRETSİZ DENEYİN

Start using it now for free, make it easier

Try the personnel management software now for free for 15 days, with no setup and no credit card required.
TRY IT FOR FREE